Het dashboard van Bubble Guppies

Onze jongste dochter Reva (1 jaar) zit momenteel in een fase waar ze ons iedere dag rond 5:00 uur met een luide stem klaarwakker roept. Met een brede glimlach verwelkomt ze ons in haar kamer, hetgeen het tijdstip bijna doet vergeten.

Aan het (vroege) ontbijt kijken we gezamenlijk naar de tekenfilmserie Bubble Guppies. Opvallend is dat iedere tekenfilm wordt ingeleid met een visuele en mondelinge toelichting van het educatieve gehalte van de desbetreffende tekenfilm. Met de Bubble Guppies duiken we volgens Nick jr. in een zee van taal, wetenschap en creativiteit.

Icoon 1 Bubble Guppies Icoon 2 Bubble Guppies Icoon 3 Bubble Guppies

Er worden icoontjes gebruikt om ouders te informeren over de programma’s. Op deze manier kun je zien op welke vaardigheid gefocust wordt per programma: samen spelen, creativiteit, optellen, bewegen, culturen, wetenschap en taal.

// Worden met iedere tekenfilm ook de nodige achievements behaald? //

Het is voor mij nog onduidelijk of het overzicht met icoontjes dat voor iedere aflevering verschijnt bedoeld is om mij als ouder gerust te stellen over het tv kijken. Het kan ook betekenen dat ik trots moet zijn dat mijn dochter, met het succesvol doorlopen van de tekenfilm, de nodige achievements bereikt heeft, daarmee wat geleerd heeft en op weg is een doel te bereiken.

Een dashboard  is dan misschien een handige tip voor Nick jr. Middels puntentelling, levels, een progress bar of een ander feedbacksysteem wordt aangegeven hoe dicht men is bij het behalen van het doel. Deze realtime feedback geeft motivatie om verder te kijken, waarmee wellicht een doelstelling van Nick jr. is behaald.