Flexwerken en handdoeken

MallorcaDe vakantietijd is aangebroken en Nederland trekt weer erop uit richting warme oorden. Helaas zit mijn vakantie er al weer op, maar het was flink genieten op Mallorca. Goed eten, aardige mensen, mooie stranden en elke ochtend hetzelfde ritueel waarover ik me blijf verbazen.

Met twee jonge en energierijke kinderen is uitslapen zelfs op vakantie helaas niet aan de orde. Dit betekent dat ik iedere ochtend een ritueel kon gadeslaan die ingeworteld is in iedere toerist, namelijk handdoekje leggen. Hoe vroeg ook, men was druk bezig om een plekje aan het zwembad te reserveren door middel van het neerleggen van een handdoek op een ligstoel. Dat deze ligstoel vervolgens de eerste een paar uur niet gebruikt werd, kon blijkbaar niemand deren. Ik moest gelijk denken aan flexwerken.

// Hoe zou het zijn als men een handdoek neerlegt op een bureau waar men aan wil gaan werken? //

Flexwerken is een vorm van werken waarbij bureaus worden gedeeld, ook wel desksharen genaamd. De kantoorruimtes zijn hiervoor vaak aangepast met grotere werkgebieden en werk- en overlegruimten van verschillende grootte en functie. Op basis van de werkzaamheden die je moet doen en de hoeveelheid mensen met wie je dat doet, maak je een keuze uit de verschillende typen werkplekken. Een belangrijk onderdeel van flexwerken is dat als je de werkplek voor bijvoorbeeld een uur niet gebruikt je dan uitlogt, zodat iemand anders weet dat de werkplek vrij is.

Ik heb meerdere implementatietrajecten betreffende flexwerken meegemaakt en het mooiste fenomeen die ik hierbij ervaar is het reserveren van die ene werkplek waar je zo graag wilt zitten. Ook dan zie je dat men steeds eerder op de dag naar het werk gaat om maar die ene plek te kunnen bemachtigen. Tas neerzetten, even inloggen, koffie drinken, mail checken en op pad naar diverse vergaderingen en andere zaken. Ondertussen blijft de werkplek wel bezet en is het flexwerkprincipe helaas teniet gedaan.

Zo zie je maar, men houdt vast aan zijn rituelen, zowel op het werk als op vakantie. Als consultant ben ik het flexwerken gewend. En op vakantie, dan ga ik met het gezin naar het strand, flexplekken genoeg.